Kochani, często zostają mi białka to upieczeniu pierników, pączków, czy szarlotki. Co z nimi robić? Kolejne ciasto. Dziecinnie proste i bardzo smaczne.
BIAŁKOWIEC
- 1szkl białek
- 1szkl cukru
- 1szkl mąki ziemniaczanej
- 0,5szkl mąki pszennej
- 0,5szkl mąki krupczatki
- 1szkl oleju
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2łyżeczki cukru waniliowego /polecam kupić laskę wanilii i robić cukier waniliowy samemu/
- 2-3łyżki kakao /jeśli chcesz zrobić zebrę/
Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, wlewamy olej, wsypujemy cukier waniliowy. Dodajemy piane z białek, mieszamy. Dzielimy cisto na dwie części. Do jednej miski wsypujemy kakao i mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie raz białe cisto, raz brązowe (robię to łyżką wazową).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min w 180stopniach z termoobiegiem.
13 komentarze
kurcze,akurat nie mam białek - a chętnie bym zrobiła to cisto,szklanka,to pewnie będzie z 5-6 jaj tych białek? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńu nas 5jajek, ale my kupujemy jajka od sąsiadki, są większe od sklepowych
Usuńprzepis jest uzupełnieniem po pieczeniu tych ciast,z których zostają białka, bo w przepisie same żółtka
ok,dzięki ! Dziś ostatecznie zrobiłam zebrę,o której już zaaaaaapomniałam,ale mi Pani przypomniała ;) W przyszłym tygodniu wypróbuję pączki,a po nich białkowca a'la zebra ;)
UsuńHmnnm pycha
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńA można na samej ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńA nie będzie się za bardzo kruszyć? Pewnie ma być bezglutenowe, to może mieszanka mąk bezglutenowych?
Usuńz samej ziemniaczanej nie robiłam żadnego ciasta, ale w sieci znalazłam przepis na babkę cytrynową z mąki ziemniaczanej, widać da się upiec
Usuńno ja robiłam ostatnio babkę właśnie na samej ziemniaczanej, wyszła pyszna. dlatego chciałam takie o to zebrowe coś zrobic :) chłop z wygnania wraca....to byłoby jak znalazł.
Usuńco do gotowych mąk, to używam z umiarem ze względu na zawartość chociażby gumy guar, niby naturalne ale mam po nim dodatkową wizytę w królestwie- łazience;)
wolę np amarantus etc. czy własnie mąkę ziemniaczaną
gotowe mix używam tylko do wypieku chleba bezglutenowego
Ej, ja na diecie, bez takich proszę!
OdpowiedzUsuńO popatrz, mi też ostatnio białka zostały, po budyniu do bułeczek norweskich. Bezę upiekłam :D
OdpowiedzUsuńJak się ogarnę ze zdjęciami, to wrzucę posta.
To dużo tych żółtek trzeba zużyć, jak na moje, ale w końcu kruche ciasteczka takie pysznee ;)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście, z pewnością pyszne.
OdpowiedzUsuń