Do tej pory znałam trzy rodzaje chleba. Klasyczny na zakwasie, na drożdżach oraz z kaszy gryczanej. W sumie tych trzech zebrało się jeszcze kilka wariacji z różnymi dodatkami, ale podstawowe przepisy zawsze były te same, zmieniały się tylko dodatki. Ostanio poznałam nowy przepis na chleb bez drożdży i bez zakwasu. Chleb, który wykonuje się w 10 min, piecze 50 i po chwili można go jeść. Dla mnie to wspaniała alternatywa, gdyż nie kupuję chleba na drożdżach, a tego na zakwasie nie umiem piec. Przepis jest prosty, wykonanie szybkie, a efekt spektakularny. Czego chcieć więcej? Poniższy przepis to moje kompozycja, opcja która powstała metoda prób o błędów.
CHLEB SODOWY NA MAŚLANCE I JOGURCIESkładniki:
- mąka pszenna 550 g
- maślanka 300 ml
- jogurt naturalny 200 ml
- sól 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- odrobina majeranku
- olej do posmarowania rąk
- mąka do oprószenia chleba
Wykonanie:
Przed przystąpieniem do wyrobu ciasta nastaw piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
Mąkę i sodę przesiej przez sito do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką. Natłuść ręce olejem i wyrób gotowe ciasto. Z niego uformuj okrągły bochenek i natnij na krzyż. Z podanej porcji wyjdą ci dwa małe chlebki. Jeśli lubisz dodaj do środka ziarna lub przyprawy, świetny chlebek wychodzi zarówno z mąki pszennej, kukurydzianej, orkiszowej, żytniej i razowej. Moja córka jednak marzyła o białym chlebku, bo nie jadła takiego od dwóch lat.
WAŻNE!!! Uformowany chlebek musi trafić natychmiast do pieca!
Chleb piecz w 200 stopniach, 50 min bez termoobiegu, na kratce w połowie piekarnika.
Poglądowo mąka, z której został upieczony chlebek.
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce KULINARIA
1 komentarze
Musze wypróbować, bo wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń