Dżem z dyni jest prosty i szybki w wykonaniu. Świetnie pasuje do kanapek, ciast oraz do mięs. Jest idealnie gładki i puszysty. Jego niewątpliwą zaleta jest czas przygotowania.
Składniki
- ok 1.5 kg kawałek wypestkowanego miąższu dyni bez skórki
- 2-3 jabłka
- sok z połówki cytryny
- cukru wg uznania
Dynie ugotuj lub upiecz /w obu wersjach jest pyszna/. Jabłka krój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i upraż w garnku. Jabłka z dynią zmiksuj blenderem. Dosłodź i zagotuj. Przekładaj w wyparz słoiczki. Możesz zrobić również dżem z samej dyni, dyniowo-cukiniowy, dyniwo-gruszkowy lub dyniwo-śliwkowy. Przy tym ostatnim po uprażeniu śliwek przetrzyj je przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek.
Smacznego
Wypróbuj również
Faszerowana dynia
Dyniowe kluski śląskie
Przetwory z jarzębiny
1 komentarze
Narobiłaś mi apetytu 😍
OdpowiedzUsuń