DŻEM DYNIOWO-JABŁKOWY

poniedziałek, 17 września 2018
DŻEM Z DYNI


     Dżem z dyni jest prosty i szybki w wykonaniu. Świetnie pasuje do kanapek, ciast oraz do mięs. Jest idealnie gładki i puszysty. Jego niewątpliwą zaleta jest czas przygotowania.

Składniki

  • ok 1.5 kg kawałek wypestkowanego miąższu dyni bez skórki
  • 2-3 jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • cukru wg uznania


Dynie ugotuj lub upiecz /w obu wersjach jest pyszna/. Jabłka krój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i upraż w garnku. Jabłka z dynią zmiksuj blenderem. Dosłodź i zagotuj. Przekładaj w wyparz słoiczki. Możesz zrobić również dżem z samej dyni, dyniowo-cukiniowy, dyniwo-gruszkowy lub dyniwo-śliwkowy. Przy tym ostatnim po uprażeniu śliwek przetrzyj je przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek.

Smacznego

Wypróbuj również

Faszerowana dynia
Dyniowe kluski śląskie
Przetwory z jarzębiny

1 komentarze